Gull vekt

Har du noe gull liggende bortgjemt i en skuffe hjemme som du ikke bruker? Det er du garantert ikke alene om! Hvis denne beskrivelsen passer deg, så er dette uten tvil en artikkel du vil ha interesse av.

Lurer du på hva i alle dager du skal gjøre med gullet du har liggende? Det er faktisk mulig for deg å selge det. Det er noe du kommer til å tjene noen kroner på – hvor stor gevinsten vil være vil imidlertid variere med utgangspunkt i hvor mye gull det er snakk om at du vil selge.

Gullets vekt spiller en viktig rolle i denne sammenhengen, og i denne artikkelen skal vi se litt nærmere på betydningen av gullets vekt.

Hvor mye veier gull?

Dette er nok noe veldig mange lurer på: Hvor mye veier gull? Svaret på dette spørsmålet er nok dessverre ganske kjedelig, for svaret på det er rett og slett av vekten varierer fra gull til gull.

Selv om det sannsynligvis er ganske sjeldent, så er det kanskje noen som har gull liggende hjemme som veier et par hundre gram. Når vi sier det, er det noen som kanskje tenker at vi viser til faktiske gullbarer, men dette er en gjenstand som var vanligere før i tiden. De var ganske tunge, men det er ikke vanlig at noen har en gullbar liggende hjemme lenger.

Når vi sier at noen kanskje har gull som veier et par hundre gram, så mener vi totalvekt. Det kan godt hende at noen eier smykker utelukkende i gull, og dersom vedkommende har mange smykker, så kan det alltids hende at vedkommende har et par hundre gram gull i smykkeskrinet eller skuffen sin.

Med det sagt, så er det andre også like vanlig. Og kanskje mye vanligere også i tillegg. Det vil si at noen har et par gram med gull i skuffen. Det er ikke mye, og det er ikke sikkert at du kan rope hurra for summen du får hos en tilbyder, men det er i hvert fall noe. Noen gram gull kan gi deg noen hundrelapper i lomma, og det er en fin start!

Slik veier man gull

Lurer du på hvordan man går frem for å veie gull? Det er nok både du og veldig mange gjør. I denne delen av artikkelen skal vi fortelle deg hvordan dette gjøres.

Det er fort gjort å tro at det bare er å slenge en gullbar eller gullsmykkene dine på kjøkken- eller badevekten og så er du ferdig med det. I praksis er det kanskje også slik, men det er ikke helt sånn det fungerer i teorien. Snarere tvert imot. Gull veies nemlig på en relativt komplisert måte.

For slike verdifulle materialer er det heller ikke uvanlig å benytte seg av en annen måte å regne ut vekten på. Man kan for eksempel bruke troy unse. Troy unse tilsvarer 31,1034769 gram gull.

Denne metoden for å måle verdifulle gjenstander (som for eksempel gull) er en metode som har røtter helt fra det 12. århundre. Men med det sagt, så er ikke dette en metode som brukes så veldig flittig i dag. De aller fleste benytter seg av den enkle metoden – vekt.

Teori versus praksis

At teori og praksis er to forskjellige ting, er noe de fleste er smertelig klar over. Men ovenfor har vi fått fastslått at teori og praksis er to vidt forskjellige ting. I hvert fall når man skal veie gull og finne ut hvor mye det veier.

Med det sagt, så kommer det litt an på hvor i historien du befinner deg:

  • På det 12. århundre var det vanlig å benytte metoder som troy unse for å få bestemt vekten på gullet du har liggende.
  • I 2022 (som vi befinner oss i i skrivende stund), er det ikke fullt så vanlig lenger. Nå holder den tradisjonelle måling av vekt i gram i massevis!

Man trenger derfor ikke å gjøre det mer komplisert enn det trenger å være. I noen tilfeller tilhører teorien gamle dager til, mens man i nyere tider har begynt å ta i bruk i metoder som fremstår mye enklere (og som er det også).

Slik veier du gullet ditt:

Vekt OG karat er viktig

I forbindelse med å veie gull, så er både vekt og karat viktig. Karat er et begrep vi bruker om hvor mye rent gull gullet inneholder. Det er nemlig ingen selvfølge at gullet ditt inneholder 100 % gull, snare tvert imot.

Årsaken til at det er sjelden at en gjenstand av gull inneholder utelukkende gull, er at gull er et veldig lett metall. Dersom en gjenstand består av 100 % gull vil det være veldig enkelt å endre på formen på gullet. En eventuell ring kunne for eksempel fått bulker, og det vet de fleste at jo ikke er pent i det hele tatt.

For å unngå det er det ikke uvanlig at man kombinerer to typer metall i gullet. Disse metallene er rent gull og legeringsmateriale. Sistnevnte har som hensikt å holde igjen, slik at smykkets holdbarhet blir bedre enn det ville vært dersom det kun består av rent gull.

Og for å finne ut prisen på gullet, er man nødt til å vite hvor mye rent gull den aktuelle gjenstanden består av. Det gjør man enkelt ved å sende det inn til en tilbyder som har kunnskapen, samt det korrekte utstyret som kreves for å sjekke det ordentlig. Det kan høres litt komplisert ut, men det er ikke det for de som har peiling på det.

Vekten på gullet bestemmer prisen

Vekten på gullet blir ofte bestemt i forbindelse med at eieren ønsker å selge det videre til en tilbyder som har mer bruk for det enn de selv har.

Uansett hva som er grunnen til at du ønsker å selge, så er det viktig å understreke at vekten på gullet bestemmer sluttsummen på tilbudet du får.

I praksis fungerer det nemlig slik at prisen for gullet øker med antall gram. Så du vil få mer betalt for en gjenstand som veier 10 gram versus en gjenstand som veier 2 gram.