585 gull

Har du et smykke av gull liggende? Da bør du sjekke gullstemplet på det. Alle ekte smykker er merket med et gullstempel, som forteller oss hvor mange karat gull det er laget av.

Hvis du en dag bestemmer deg for å selge gullsmykket ditt, så vil dette gullstempelet fungere som en rettesnor når tilbyderen skal avgjøre hvor mye de er villig til å betale deg i bytte mot det aktuelle smykket.

I Norge opererer man altså med forskjellige gullstempler, og et av disse er 585. I denne artikkelen skal vi se nærmere på 585 gull. Hva betyr egentlig 585 gull, hvorfor stemples gullet og hva er 585 gull verdt ved et eventuelt salg?

Hvilke gullstempler har vi?

Før vi kan gå nærmere inn på gullstemplet 585 gull, så er vi nødt til å ta en titt på hvilke gullstempler vi har i Norge. Stempelet er avgjørende for hvor mye du vil tjene på et eventuelt salg av gullsmykket ditt.

Et generelt stempel er et symbol som brukes for å fortelle deg noe. For eksempel er det ikke uvanlig at dørvakten på et utsted stempler hånden din – da fungerer det som et tegn på at du har betalt inngangsbilletten. Når det gjelder gull, så forteller stempelet hvor mange karat gullet er laget av.

Nedenfor er en oversikt over hvilke gullstempel vi har i Norge, samt hvor mange karat gull det er i gullene som har blitt stemplet med hvert enkelt stempel.

  • Stempel 333 – 8 karat gull
  • Stempel 375 – 9 karat gull
  • Stempel 417 – 10 karat gull
  • Stempel 585 – 14 karat gull
  • Stempel 750 – 18 karat gull
  • Stempel 833 – 20 karat gull
  • Stempel 875 – 21 karat gull
  • Stempel 916 – 22 karat gull
  • Stempel 958 – 23 karat gull
  • Stempel 999 – 24 karat gull

Hva er 585 gull?

Så hva er altså 585 gull? Med utgangspunkt i oversikten i forrige avsnitt, så ser vi at 585 gull betyr at det aktuelle gullsmykket er laget av 14 karat gull. Men hva betyr egentlig det i praksis?

Stempel 585 indikerer at smykket inneholder 585 tusendeler (promille) med gull. Det gir oss dette regnestykket: 585/1000, siden promille betyr 1000. Den resterende delen av smykket inneholder kun legeringsmetall.

Her til lands er 585 blant de vanligste gullstemplene. I tillegg til 585 er også 750, som vi så i listen ovenfor at står for 18 karat gull. 585 gull er også den laveste finheten som stemples i Norge. Det er noe som kan få konsekvenser for de som har kjøpt gull i utlandet, hvis det er stemplet lavere enn 585.

Hvis du har kjøpt gull i utlandet, og dette er stemplet lavere enn 585, så vil ikke det regnes som gull i Norge – uansett hvor ekte det måtte være. Derfor vil det være en dårlig deal å kjøpe billig gull i utlandet om tanken er å og selge det dyrere hjemme. Derfor vil vi rett og slett anbefale deg å ikke gjøre det.

Hva er det som skiller 585 gull fra andre smykker?

Hva er det som skiller 585 gull fra andre smykker? Er det egentlig noe som skiller 585 gull fra andre smykker i det hele tatt? Dette er et spørsmål som kan være forvirrende for noen, mens det er ganske åpenbart for andre.

Når et smykke omtales som 585 gull indikerer det bare at smykket er laget av 14 karat gull, og at det gjør det mer verdt enn et «vanlig» smykke som du for eksempel har kjøpt på smykkebutikken Glitter. Med det sagt, kan du kjøpe ekte vare på Glitter også.

I forbindelse med dette er det viktig å understreke at materialet som smykket ditt er laget av ikke definerer deg som person eller hvor mye du er verdt. Ja, et 585 gullsmykke er verdt mer enn et smykke fra Glitter, men det dekker samme behov uansett.

Legeringsmetall og legering

Lenger opp nevnte vi at delene av smykket som ikke er gull, regnes som legeringsmetall. Når to eller flere materialer kombineres i en gjenstand, så sier man at det skjer en legering. Men hvorfor er det nødvendig å legere gull?

Selve teknikken har som hensikt å sørge for at gullet er mer motstandsdyktig enn andre materialer. Årsaken til det er at gull i seg selv, er et veldig mykt metall. Derfor er det et materiale som det er veldig enkelt både å bøye og forme til det du vil.

Legering er mest aktuelt i forbindelse med gull som skal brukes i bruksting, for eksempel et smykke. Det er noe som eieren kanskje bruker hver eneste dag, og det er man nødt til å ta med i betraktningen når man lager noe av gull.

Derfor stempler vi gull

Årsaken til at vi stempler gull, er for å vite hvor mange karat hvert enkelt gullsmykke er laget av. Det er noe som er veldig vanskelig å se fra utsiden, selv om man har mange års erfaring i bransjen.

Vi stempler rett og slett gull fordi man er helt avhengig av at gullet er stemplet riktig, for å kunne vite hvordan man eventuelt skal prisette det i en eventuell salgssituasjon. Dette er informasjon som er fordelaktig for begge parter; for tilbyder som kan gi et prisestimat enkelt og kunden som har muligheten til å finne ut ca. hva prisestimatet blir på forhånd.

Hvor mye er 585 gull verdt?

Ønsker du å finne ut hvor mye du kan få for et smykke av 585 gull som du har liggende? Det er faktisk mye enklere enn veldig mange kanskje tror!

I forbindelse med dette har du faktisk flere alternativer. Enten så kan du ta en tur til en fysisk tilbyder, altså en butikk som selger gull og som er åpen for å kjøpe gull tilbake fra privatpersoner.

Men i vår verden, som stadig blir mer digital, så kan man også bruke en gull-kalkulator. Dette er en kalkulator som du finner på nett, og som vil fortelle deg hvor mye du kan få bare ved at du legger inn hvor mange karat gullet ditt er laget av i tillegg til hvor mye gullet veier!